Zonnepanelen fors in prijs gedaald, maar het is stilte voor de storm

Zonnepanelen fors in prijs gedaald, maar het is stilte voor de storm

 

©Zonnefabriek

Wie tijdens de kerstvakantie de grondstof-, zonnepaneel- en transportkosten niet heeft gevolgd zal toch even twee keer hebben moeten knipperen begin januari. De transportkosten daalden al geruime tijd en die trend heeft zich sterk doorgezet ziet Gerard Scheper, CEO van European Solar: ”Maar de prijzen van polysilicium en panelen zelf zijn ook door het ijs gegaan. Die zijn tot een derde goedkoper geworden, maar dat blijft niet zo. Bovendien hebben veel spelers nog dure partijen liggen.”

De verwachting dat veel Chinese projectontwikkelaars hun projecten zouden doorschuiven naar 2023 is uitgekomen. De gestegen materiaalkosten en lage Chinese SDE wegen niet op tegen de energieprijzen die in China weliswaar ook zijn gestegen, maar veel minder dan in Europa. Eind 2022 viel er daardoor een productiegat dat volgens Scheper ook in januari en februari nog niet volledig zal zijn opgevuld.

Lees ook: Chinese fabrikanten kampen met vraagtekort, containerprijs zakt door de hoeven

“De vraag – en dus ook de prijs – zal vanaf april weer flink gaan aantrekken vanwege de verhoogde Chinese en Europese klimaatdoelstellingen. Als je in april of mei de grondstoffen, materialen of zonnepanelen wil hebben geleverd dan wordt het een lastiger verhaal, maar voor februari en maart is er nog veel beschikbare productieruimte. In China produceren ze namelijk wel door, die machines kun je niet zomaar uitzetten.”

Daarnaast was de containerprijs de afgelopen maanden al spectaculair hard gedaald en dat is in december niet anders geweest. Voor de jaarwisseling konden grote partijen containers voor zo’n 1.500 dollar per stuk worden vastgelegd. Nu hoeft het niet eens meer een grote partij te zijn om die prijs vast te leggen.

“Tel daar de sterk verbeterde wisselkoers tussen de dollar, euro en renminbi en de dalende prijs van polysilicium bij op en je snapt waarom de prijzen van zonnepanelen fors zijn gedaald. De gevolgen hiervan zullen pas verderop in het kwartaal zichtbaar worden, omdat dit om productie gaat die pas na het Chinees nieuwjaar in behandeling zal worden genomen”, ziet Scheper.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Solar365 en adviesbureau European Solar, waarin European Solar de maandelijkse World of Solar Market Outlook levert en Solar365 de artikelen schrijft. Het volledige rapport is hier te verkrijgen.

Met name groothandels bevinden zich in een vreemde positie
Voor groothandels zal dit flink schrikken zijn geweest. Die zitten nog met flinke voorraden die een stuk duurder zijn ingekocht. Daardoor zal er veel druk op de prijs komen.

“Waarschijnlijk zal het daarom in stapjes naar beneden gaan. Daar komt nog bij dat de Rotterdamse haven ook helemaal vol ligt met duurder geproduceerde zonnepanelen, dus waar wil je al die panelen gaan laten? Zowel de fabrikanten als de groothandels hebben een vergelijkbare issue en zijn dus met elkaar in gesprek om een gecontroleerde prijsdaling door te voeren. Aangezien het de verwachting is dat de prijzen in het tweede kwartaal weer wat omhoog trekken wordt zo geprobeerd om de onzekerheid en de grote schokken uit de markt te halen”, aldus Scheper.

”Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Er zijn groothandels die warme banden hebben met hun leveranciers, die maken nog wel kans. Maar als je bij eerdere vraagtekorten te hard hebt onderhandeld kun je nu van een koude kermis thuiskomen.”

Daar komt nog bij dat het kabinet het btw-nultarief heeft ingevoerd voor particulieren. Voor particulieren en de Belastingdienst heel handig omdat zij geen administratieve rompslomp hebben, maar voor groothandels en installateurs is het helemaal geen handige regeling. Installateurs zullen enorme hoeveelheden btw moeten voorschieten en zijn daardoor eerder geneigd om bij een buitenlandse groothandel in te kopen. Daar gelden immers andere btw-tarieven.

Lees ook: Het btw-nultarief geldt nu voor zonnepanelen, een vergiftigd geschenk voor de sector

“Een rare regeling als je het mij vraagt”, zegt Scheper. “Goed bedoeld, maar slaat de plank volledig mis. Ik hoor dat de meeste groothandels en installateurs dat btw-tarief middelen door allebei een kleine prijsverhoging door te voeren. Dan hoeft een particulier weliswaar geen btw voor te schieten, maar zijn panelen zijn wel duurder geworden. Nou, tel uit je winst.”

Al met al is het een vreemde periode. De commerciële en residentiële interesse in zonnepanelen is groot, de doelstellingen voor de komende jaren staan vast en daarmee een sterk toenemende vraag ook, maar het is nu nog stilte voor de storm. “De belangrijkste vraag is daarom: In hoeverre ben je al inkoopklaar”, stelt Scheper.